Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

http://www.google.gr/imgres?q=body+language+book&hl=el&gbv=2&tbm=isch&tbnid=-_P71IBfDsOPuM:&imgrefurl=http://www.tesco.com/tescobooks/definitive-book-of-body-language-the-how-to-read-others-attitudes-by-their-gestures/6UH-2A2G.prd%3Bjsessionid%3DInn815GQDEwoZPSxxnurbQ**.UKTUL10ATGLF03V_slot6%3FskuId%3D6UH-2A2G%26pageLevel%3Dsku%26pdpSellerId%3D1000001&docid=mmZUoMSrTyZESM&imgurl=http://www.tesco.com/tescobooks/ProductAssets/Books/Books/Large/9780752858784_PI.jpg&w=261&h=400&ei=mwooT731KMiK0AWyudHXBA&zoom=1&iact=rc&dur=563&sig=116201189096274527411&page=1&tbnh=165&tbnw=108&start=0&ndsp=11&ved=1t:429,r:9,s:0&tx=64&ty=84&biw=939&bih=531

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

Της Έλενας Κιουρκτσή Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και βασικός πρωταγωνιστής είναι το…σώμα. Σαγηνευτικό, προκλητικό, αποκαλυπτικό και ιδιαίτερα «φλύαρο». Όμως πότε οι κινήσεις του φανερώνουν ενδιαφέρον, έρωτα, πόθο ή ψεύδονται παρότι τα λόγια λένε άλλα. Πως μπορούμε με ένα βλέμμα να αντιληφθούμε τους κώδικες της ερωτικής αποδοχής ή αδιαφορίας; Τελικά το σώμα μιλάει και αν ναι, ποια γλώσσα;


Το σώμα λέει όσα οι λέξεις δεν μπορούν, υποστήριζε η Μάρθα Γκράχαμ.
Ας φανταστούμε λοιπόν, ότι βρισκόμαστε πίσω από ένα τζάμι και προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με κάποιον άνθρωπο που βρίσκεται από την άλλη μεριά.
Η φωνή μας δεν ακούγεται, ούτε και η δική του. Όμως με κάποιο τρόπο καταφέρνουμε να συνεννοηθούμε. Πως γίνεται αυτό;
Υπάρχουν πολλά σήματα που μας μεταδίδουν πληροφορίες για το τι συμβαίνει γύρω μας αλλά και ποικίλοι τρόποι να δείξουμε το πως αισθανόμαστε χωρίς λόγια.
Όλα αυτά οριοθετούν την γλώσσα του σώματος ή αλλιώς τη μη λεκτική επικοινωνία.
Πρόκειται για χειρονομίες, σωματικές κινήσεις ή εκφράσεις προσώπου που επιστρατεύουμε συνειδητά, υποσυνείδητα ή ακόμη και μιμητικά, ώστε να επικοινωνήσουμε χωρίς να μιλάμε.
Το παράδοξο είναι ότι, χρησιμοποιώντας τον προφορικό λόγο, μεταφέρουμε το μήνυμα που επιθυμούμε σε ένα ποσοστό μόλις 10%. Το υπόλοιπο 90% μεταδίδεται μέσω των παραγλωσσικών σημάτων όπως είναι ο τόνος και η χροιά της φωνής, η προφορά ή η ταχύτητα της ομιλίας και η συμπεριφορά του σώματος.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ζίγκμουντ Φρόιντ άκουγε προσεκτικά τους ασθενείς του, αλλά έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα και σε αυτές τις «λεπτομέρειες».
Γιατί θεωρούσε, ότι οι συγκεκριμένες συνιστούν το μονοπάτι μέσω του οποίου θα αντιλαμβανόταν και θα κατανοούσε αυτό που κατοικοέδρευε στο ασυνείδητο όσων εξέταζε ή θα εντόπιζε κάτι που ενδεχομένως επιχειρούσαν να αποκρύψουν.
Όμως είναι λάθος να ερμηνεύουμε μεμονωμένα μια κίνηση ή χειρονομία, διότι η «αποκρυπτογράφηση» της επιτυγχάνεται σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μηνύματα της λεκτικής ή μη λεκτικής επικοινωνίας. Άλλωστε, με τον ίδιο τρόπο λειτουργούμε όταν θέλουμε να κατανοήσουμε το νόημα μιας λέξης ή πρότασης σε ένα κείμενο: λαμβάνουμε υπόψη μας τα συμφραζόμενα.
Ποιοι είναι, όμως, οι «σιωπηλοί» κώδικες στις ερωτικές σχέσεις και πως γίνονται αντιληπτοί;
Το πρώτο…βήμα
Το φλερτ και η πιθανή συνέχειά του με τη μορφή ερωτικής σχέσης είναι γεμάτα από μη λεκτικά σήματα εξηγεί η κα Χριστίνα Σαμαράκη Συμβουλευτική Ψυχολόγος, MSc. Ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιήσουμε τον προφορικό λόγο μπορούμε να καταλάβουμε ότι ένα άτομο μας βρίσκει ελκυστικούς ή αντίστοιχα να δείξουμε, ότι μας ενδιαφέρει. Η εξωτερική εμφάνιση είναι το πρώτο πράγμα που μας ελκύει για να επιδιώξουμε περαιτέρω γνωριμία. Ωστόσο, δεν σχετίζεται μόνο με το φυσικό παρουσιαστικό και το ντύσιμο, αλλά περιλαμβάνει και όλα τα στοιχεία της γλώσσας του σώματος, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αυτά χρησιμοποιούνται.
Μέσα από το βλέμμα, τις εκφράσεις του προσώπου και τις χειρονομίες αντιλαμβανόμαστε τις ερωτικές προθέσεις ενός άνδρα ή μιας γυναίκας. Μεταχειριζόμενοι τα ίδια στοιχεία, «περνάμε» με τη σειρά μας τα δικά μας μηνύματα. Κάποια σήματα γίνονται αντιληπτά σε ασυνείδητο επίπεδο, όπως είναι η διεύρυνση της κόρης του ματιού. Άλλοι κώδικες πάλι αποκωδικοποιούνται συνειδητά, όπως ένα επίμονο κοίταγμα ή ένα χαμόγελο που απευθύνεται σε εμάς.
Σημαντικό ρόλο βέβαια διαδραματίζει και η εμπειρία που έχουμε στον τομέα του φλερτ, επισημαίνει η ψυχολόγος. Διότι μέσα απ’ αυτήν εκπαιδευόμαστε ώστε να αναγνωρίζουμε τις ενδείξεις που συνηγορούν στο ερωτικό ενδιαφέρον.
Παραδοσιακά γνωρίζουμε ότι οι άνδρες είναι εκείνοι που ξεκινούν την ερωτική προσέγγιση, όμως με την ενδυνάμωση του ρόλου της γυναίκας, πλέον η πρωτοβουλία για το πρώτο βήμα δεν είναι ευδιάκριτη.
Στη πραγματικότητα ανεξάρτητα από κοινωνικά στερεότυπα και εποχές, η γυναίκα είναι που στέλνει τα πρώτα σήματα στον άνδρα ,ώστε να αρχίσει να τη φλερτάρει, διευκρινίζει η κα Σαμαράκη. Απλώς ο τρόπος της, είναι συχνά τόσο ανεπαίσθητος και διακριτικός που δημιουργεί την εντύπωση πως ο άνδρας κινεί τα νήματα της ερωτικής πρόκλησης.
Συνήθως θα κοιτάξει επίμονα τον άνδρα που την ελκύει κι αν της το ανταποδώσει, τότε θα αποσύρει το βλέμμα της. Ύστερα θα το επαναλάβει μερικές φορές, ώσπου να σιγουρευτεί ότι υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον.
Αυτό δεν αποκλείει το γεγονός ότι υπάρχουν φορές που οι άνδρες προσπαθούν να πλησιάσουν μια γυναίκα , χωρίς να λάβουν από εκείνη την…πρόσκληση και ανάλογα είτε πετυχαίνουν ή αποτυγχάνουν.
Όπως και να έχει, η μη λεκτική επικοινωνία είναι πιο αυθόρμητη στο ερωτικό κάλεσμα και για τα δυο φύλα. Και πολύ πιο ειλικρινής από ότι οι λέξεις, προκειμένου να διαπιστώσουμε αν κάποιος ερωτοτροπεί μαζί μας.
Ακόμα κι αν προφορικά το αρνείται, το σώμα δείχνει τις πραγματικές προθέσεις.
1 «Δεν ενδιαφέρομαι» σημαίνει:
 • Κλειστές κινήσεις, δηλαδή σταυρωμένα χέρια ή και πόδια (όταν οι γυναίκες φορούν φούστα δείχνει απλά ευπρέπεια).
 • Αποφυγή οπτικής επαφής.
 • Προσανατολισμός του σώματος (και κυρίως των ποδιών) προς την έξοδο και γενικά μακριά από τον συνομιλητή.
 • Κλίση του σώματος προς τα πίσω, διατήρηση «ευπρεπούς» απόστασης και έλλειψη σωματικής επαφής
 • Εκφράσεις που δείχνουν αδιαφορία, νευρικότητα ή δυσφορία.
 • Απουσία αυθεντικού και αυθόρμητου χαμόγελου.
 • Έλλειψη αντιγραφής ή συντονισμού των κινήσεων του ακροατή με τον προφορικό λόγο του ομιλητή.
 • Ακόμα κι αν κάποιος εκφράζει λεκτικά ότι ενδιαφέρεται, εφόσον εμφανίζει τα παραπάνω στοιχεία, μάλλον… ψεύδεται.
Πώς θα καταλάβω…
Οι γυναίκες είναι γενετικά εφοδιασμένες με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την ικανότητα αποκωδικοποίησης της γλώσσας του σώματος, αναφέρει η ψυχολόγος.
Ρόλο σε αυτό παίζει η γενεσιουργός φύση τους, που τις θέλει όταν γίνονται μητέρες να μπορούν να επικοινωνούν μη λεκτικά με το βρέφος και να έχουν καλύτερη διαίσθηση. Κατά συνέπεια, καταλαβαίνουν ευκολότερα πότε ένας άνδρας τις επιθυμεί. Τα στοιχεία που τους το υπαγορεύουν, είναι τα τυπικά στη διαδικασία του φλερτ.
Ένας άνδρας θα τεντώσει το θώρακά του και θα προσπαθήσει να δείχνει ψηλότερος για να τραβήξει την προσοχή τους.
Στη συνέχεια, θα τονίσει κομψά το επίμαχο σημείο της ανδρικής φυσιολογίας, τοποθετώντας τους αντίχειρες στη ζώνη ή στις τσέπες του παντελονιού του.
Έτσι δηλώνει διαθέσιμος, αλλά και έτοιμος για τις προθέσεις του.
Αν αυτή η στάση συνοδεύεται από προσανατολισμό του σώματος προς τη γυναίκα , φανερώνει χωρίς αναστολές το ενδιαφέρον του. Ακόμα κι αν βρίσκονται οι δυο τους αναγκαστικά δίπλα-δίπλα-αντί πρόσωπο με πρόσωπο - το παπούτσι του άνδρα θα δείχνει προς το μέρος της. Ένα χαμόγελο στη συγκεκριμένη φάση βοηθά στη συνέχιση του φλερτ. Μόνο αφού την προσεγγίσει, θα αρχίσει τη λεκτική επικοινωνία.
Σύμφωνα με την κα Σαμαράκη, οι άνδρες δυσκολεύονται περισσότερο να καταλάβουν πότε μια γυναίκα τους φλερτάρει, γι’ αυτό κι εκείνες διαθέτουν μεγαλύτερη γκάμα σημάτων ερωτοτροπίας.
Επιστρατεύουν όλο τους το σώμα, κυρίως όμως, τα δυνατά θηλυκά τους σημεία και με τις κατάλληλες κινήσεις δείχνουν με χαριτωμένο, αλλά σαφή τρόπο την «αποπλανητική» τους διάθεση. Κάποια ενδεικτικά παραδείγματα είναι το τίναγμα των μαλλιών προς τα πίσω - ή με το χέρι-για να φανεί το πρόσωπο τους αλλά και το ύφος που προσδίδουν στο βλέμμα τους.
Μέσα από αυτό θα επιδιώξουν να φανούν ανυπεράσπιστες και υποταγμένες, κάτι που αρέσει στους άνδρες και εγείρει την επιθυμία προστασίας. Τα ίδια συναισθήματα προκαλεί στο ισχυρό φύλο και η αποκάλυψή του λαιμού της γυναίκας, με την κλίση του κεφαλιού προς τα πίσω. Πρόκειται για κώδικες αποδοχής που έχουν τις ρίζες τους στους πρωτόγονους ανθρώπους(κοινωνική συνήθεια μπροστά σε κάποιον ισχυρό). Άλλο ένα ενδεικτικό στοιχείο του φλερτ είναι η έκθεση του καρπού, μια κίνηση ερωτοτροπίας που γίνεται έντονη όταν μιλάει και κουνάει τα χέρια της μια γυναίκα. Το ίδιο μήνυμα εκπέμπει όταν ακουμπά το πρόσωπο ανάμεσα στα χέρια της «παίζει» με τα χείλη της ή διορθώνει το ρούχο που φορά, τονίζοντας επιμελώς τη θηλυκότητα της.
Κώδικες χωρίς «φύλο»
Εκτός από τις χαρακτηριστικές κινήσεις για το κάθε φύλο χωριστά, υπάρχουν και κοινά σήματα ερωτοτροπίας, αναφέρει η κα Σαμαράκη. Μέσα από τον τρόπο που χρησιμοποιεί κανείς το χώρο γύρω του, αλλά και τη σωματική επαφή φανερώνει την ερωτική του διάθεση. Κάθεται λοιπόν πιο κοντά στο άτομο που τον ενδιαφέρει σε απόσταση τέτοια, ώστε να αγγίζονται ανεπαίσθητα ή δήθεν τυχαία.
Το πώς ανταποκρίνεται κανείς στο άγγιγμα δίνει πολλές πληροφορίες για τη συνέχεια της γνωριμίας. Ιδιαίτερα σε χώρους με δυνατή μουσική που είναι δύσκολη η λεκτική επικοινωνία, η γλώσσα του σώματος και οι αισθήσεις αποτελούν το κύριο μέσο ανταλλαγής μηνυμάτων. Η στάση ή η θέση που παίρνουν δυο άνθρωποι μεταξύ τους δηλώνει με σαφήνεια στους γύρω τους ότι δεν θέλουν «εισβολές» τρίτων. Προκειμένου να το πετύχουν κάθονται πρόσωπο με πρόσωπο και μέσω των ποδιών τους «δείχνουν» ο ένας προς τον άλλον.
Όταν υπάρχει η επιθυμία να δημιουργηθεί εγγύτητα, γίνεται φανερή από το βλέμμα οικειότητας, δηλαδή εκείνο που κατευθύνεται στην τριγωνική περιοχή που σχηματίζουν τα μάτια με το στήθος και τα «επίμαχα σημεία».
Η προτίμηση ενός ατόμου απέναντι μας – είτε είναι άνδρας είτε γυναίκα - φαίνεται και από τον τρόπο μας χαμογελά.
Στην πρώτη οπτική επαφή, το χαμόγελο είναι μισό και συχνά ανεπαίσθητο, καθώς όμως προχωρά η γνωριμία, χαμογελά πλατιά με το στόμα συνήθως ανοιχτό και τα δόντια να φαίνονται. Επίσης η στάση που παίρνει για να δείξει το ενδιαφέρον του είναι συνήθως «ανοιχτή», χωρίς δηλαδή να σταυρώνει τα χέρια ή να σφίγγει τα γόνατα. Οι κινήσεις του γίνονται πιο έντονες όταν απευθύνεται σε εμάς και περισσότερες απ’ ότι συνήθως. Εφόσον αποδεχόμαστε το φλερτ του, αυθόρμητα ο ένας προσανατολίζει το σώμα του προς τον άλλο και ενδεχομένως πρόσωπο με πρόσωπο, όταν αυτό είναι εφικτό. Τότε το άγγιγμα έρχεται ως φυσική συνέπεια.
Σε αυτή τη φάση οι αμοιβαίες κινήσεις προσοχής και φροντίδας σηματοδοτούν τη μετακίνηση σε πιο προχωρημένο επίπεδο σχέσης, αποκαλύπτοντας αποδοχή και τρυφερότητα. Συνήθως οι γυναίκες ισιώνουν τη γραβάτα των ανδρών ή ξεσκονίζουν τα σακάκι τους, ενώ οι άνδρες θα μετακινήσουν απαλά τα μαλλιά της γυναίκας. Τέλος, όταν οι κινήσεις του ενός αντανακλούν τις κινήσεις του άλλου, όπως όταν για παράδειγμα σηκώνουν ταυτόχρονα το ποτήρι για να πιούν, φαίνεται ότι αρχίζει να υπάρχει μια έντονη αμοιβαιότητα μεταξύ τους. Το ίδιο συμβαίνει και όταν οι εκφράσεις του ακροατή συγχρονίζονται με το ρυθμό ομιλίας της άλλης πλευράς, καταλήγει η κα Σαμαράκη.
Φαίνεται λοιπόν ότι το φλερτ είναι ένα πολύπλοκο και ταυτόχρονα ιδιαίτερα ενδιαφέρον παιχνίδι της γλώσσας του σώματος ενώ τα λόγια που θα χρησιμοποιήσουμε ή τα θέματα που θα συζητήσουμε μάλλον είναι το τελευταίο κομμάτι αυτού του προαιώνιου παζλ.
2 Προς αποφυγή παρεξηγήσεων:
 • Οι άνδρες συχνά εκλαμβάνουν μια φιλική προσέγγιση ως σεξουαλική πρόταση, πιθανότατα γιατί έχουν πιο συχνά το σεξ στο μυαλό τους.
 • Μια γυναίκα μπορεί να ασχολείται με τα μαλλιά της από εκνευρισμό ή συνήθεια και όχι με πρόθεση να ερωτοτροπήσει.
 • Ακόμα κι αν υπάρχει ένα σύνολο κινήσεων που υποδηλώνουν ερωτική διάθεση, είναι απαραίτητο αυτές οι κινήσεις να μας αφορούν. Π.χ. δεν αρκεί ένας άνδρας να μιλά με μια γυναίκα και να της χαμογελά, αν ταυτόχρονα δεν την κοιτάζει με «βλέμμα οικειότητας» και δεν έχει στραμμένο το σώμα του προς εκείνη.
 • Κάποιος(άνδρας ή γυναίκα) μπορεί να εκδηλώσει αρνητική στάση επειδή είναι ντροπαλός, εσωστρεφής ή νιώθει άβολα και όχι γιατί δεν ενδιαφέρεται.
 • Ο καθένας μας έχει διαφορετικούς ρυθμούς για το πώς θέλει να εξελίσσεται το φλερτ και είναι λάθος να προχωράμε γρηγορότερα από ό,τι το άτομο που μας ενδιαφέρει, προκαλώντας τη δυσφορία ή τη φυγή του.
Σεξ & ΖωήΤα κλειδιά της ηδονής

Γυναικείος οργασμός: Μύθοι και πραγματικότητα


Των Θάνου Ασκητή* και Βασιλικής Ντούμου**
Ο οργασμός αναμφίβολα είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της γυναικείας σεξουαλικότητας. Διαχρονικά, αποτελεί το βασικό προβληματισμό, τόσο των ειδικών θεραπευτών, όσο και των αντίστοιχων ερευνητών που επιχειρούν να κατανοήσουν τους βιολογικούς και ψυχικούς μηχανισμούς που τον διέπουν.
Θα μπορούσε να περιγράψει κανείς το γυναικείο οργασμό ως ένα πολύπλοκο σύστημα πολυπαραγοντικών δεδομένων, που οι μύθοι και οι αντιλήψεις, τον μπερδεύουν ακόμη περισσότερο. Η σημαντικότητά του, αναγκάζει τη γυναίκα να καθηλώνεται αγχωτικά στην αναζήτησή του, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις να παγιδεύεται μοιραία, όταν πιστεύει ότι όλη της η σεξουαλική συμπεριφορά είναι η οργασμική της κορύφωση.
Ποια είναι τα στάδια της σεξουαλικής πράξης;
Η σεξουαλική πράξη αποτελείται από τέσσερα στάδια. Το πρώτο είναι το στάδιο της επιθυμίας, όπου έχουμε την αφύπνιση των ψυχικών και σωματικών αισθήσεων. Ακολουθεί η φάση της διέγερσης, όπου πραγματοποιείται η σωματική προετοιμασία και κυρίως η κολπική εφύγρανση.
Η επόμενη φάση είναι αυτή του οργασμού, όπου έχουμε την οργασμική κορύφωση, και τη φάση της χαλάρωσης (ηρεμίας), που τόσο ψυχικά όσο και σωματικά η γυναίκα επανέρχεται στην αρχική της εικόνα προ της σεξουαλικής της εμπλοκής.
Η γυναίκα, από τη φάση της επιθυμίας, με την εγκεφαλική της ενεργοποίηση αφυπνίζει τους μηχανισμούς στο σώμα της και στα γεννητικά της όργανα, απαντώντας στα ερεθίσματα που αυξάνονται στη φάση της σεξουαλικής διέγερσης, δεύτερη φάση του σεξουαλικού κύκλου, προετοιμάζοντας τον κόλπο της με αντίστοιχη λίπανση και εφύγρανση για να φτάσει στη σεξουαλική πράξη της πεϊκής εισχώρησης.
Ο οργασμός, φαίνεται να ξεκινάει από το οργασμικό οροπέδιο (πλατό), που είναι η συνέχεια της σεξουαλικής διέγερσης της γυναίκας, προκειμένου να επέλθει η ολοκλήρωση της εφύγρανσης του κόλπου, η τάση της διόγκωσης των έξω γεννητικών οργάνων και κυρίως του αιδοίου. Ο κόλπος στα δύο εσωτερικά τριτημόρια διαστέλλεται και φουσκώνει, ενώ το εξωτερικό τριτημόριο διατηρεί την ελαστικότητά του. Όσο προχωρεί αυτή η φάση, τόσο ο μυϊκός τόνος αυξάνεται, τα εσωτερικά δύο τριτημόρια του κόλπου διαστέλλονται περισσότερο και ο κόλπος αλλάζει χρωματισμό.
Στη συνέχεια, μέσα από το παρασυμπαθητικό σύστημα, δημιουργούνται οι συγκινησιακές αντιδράσεις και η γυναίκα βιώνει τη στιγμή της πλήρους οργασμικής έξαρσης. Τότε, παρατηρείται αύξηση της καρδιακής συχνότητας στο διπλάσιο, πλήρης διόγκωση των μικρών και των μεγάλων χειλέων του αιδοίου, αύξηση του μυϊκού τόνου του περινέου και του πρωκτού και μεταβολή του χρώματος του κόλπου σε έντονο ερυθρό ή κυανέρυθρο.
Μετά τη φάση του οργασμού επέρχεται η φάση της αποκατάστασης, όπου ο οργανισμός επιστρέφει σταδιακά στην αρχική του κατάσταση. Η αποκατάσταση αυτή γίνεται αργότερα στην γυναίκα από ότι στον άνδρα και είναι πιθανό να εξακολουθούν να υπάρχουν συναισθήματα ευχαρίστησης και στη φάση αυτή.
Ποια είναι η σημασία του οργασμού στην σεξουαλική ζωή της γυναίκας; Μια γυναίκα πρέπει πάντα να έχει οργασμό;
Αναμφίβολα , η οργασμική κορύφωση για τη γυναίκα αποτελεί το επισφράγισμα της ηδονής και σηματοδοτεί το υψηλότερο σημείο της απόλαυσης κατά την σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, ο οργασμός δεν είναι καθοριστικός και για την καλή σεξουαλική της ζωή.
Η απόλαυση της ερωτικής επαφής, η ψυχική και συναισθηματική συμμετοχή με τον ερωτικό της σύντροφο, αποτελούν σημαντικά στοιχεία στην ποιότητα της σεξουαλικής της έκφρασης. Με άλλα λόγια , αν μια γυναίκα δεν φτάσει στον οργασμό δεν σημαίνει ότι δεν απόλαυσε την σεξουαλική επαφή.
Αναμφίβολα πρέπει να συνεκτιμηθεί ο τρόπος που η ίδια βιώνει τη σεξουαλικότητά της, μέσα από τις εγγραφές και εμπειρίες της ζωής της, την αυτοεκτίμηση καθώς επίσης και την καλή εσωτερική ψυχική έκφραση για την εικόνα του σώματος.
Αυτό, διότι μέσα από τις κοινωνικές εγγραφές και μέσα από τον ρόλο που της αποδίδεται σαν αντικείμενο πόθου και πρωταγωνίστρια των σεξουαλικών φαντασιώσεων του άνδρα εραστή της, οδηγείται συχνά σε ένα άγχος αυτοπαρατήρησης που την αναγκάζει, πολλές φορές, να μη συμμετέχει πρωταγωνιστικά στη σεξουαλική διαδικασία, υποδυόμενη ρόλους ψεύτικου σεξουαλικού ερεθισμού. Είναι σημαντικό και για τους δύο να γνωρίζουν, ότι μια γυναίκα που δεν έχει οργασμό σε κάθε σεξουαλική επαφή, δεν είναι απαραίτητα ψυχρή ή δυσλειτουργική.
Ποιες είναι οι διαταραχές του οργασμού;
Οι διαταραχές του οργασμού χαρακτηρίζονται από την αδυναμία της γυναίκας να βιώσει την πλήρη ψυχοσωματική συμμετοχή και την αντίστοιχη ψυχική ηδονιστική έκφραση, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, αλλά και εκτός αυτής, όταν η ίδια δηλώνει αδυναμία κορύφωσης και στην επίμονη προσπάθεια ερεθισμού της κλειτορίδας.
Η διαταραχή του οργασμού φαίνεται να σχετίζεται με την κλειτοριδική ή κολπική αίσθηση κορύφωσης, που σε ορισμένες γυναίκες οι διαφορές είναι μεγάλες και χαρακτηρίζουν τόσο την απουσία του κολπικού οργασμού κατά την συνουσία, όσο και εκείνη του κλειτοριδικού (ερεθισμού με το χέρι).
Πολλές γυναίκες μπορούν να βιώσουν οργασμό με ερεθισμό της κλειτορίδας εκτός σεξουαλικής πράξης, αλλά δεν μπορούν να φτάσουν στον οργασμό στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, αν δεν υπάρχει και σύστοιχος κλειτοριδικός ερεθισμός με το χέρι τους ή με το χέρι του συντρόφου τους.
Είναι γεγονός ότι η γυναίκα παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση σε όλη τη φάση της σεξουαλικής διέγερσης μέχρι την οργασμική κορύφωση, καθώς επίσης ότι με την πάροδο της ηλικίας βιώνει καλύτερες οργασμικές κορυφώσεις και η αποκτώμενη σεξουαλική εμπειρία, της προσφέρει και καλύτερες σεξουαλικές διεγέρσεις.
Η διαταραχή του οργασμού είτε ως πρωτοπαθής (η γυναίκα δεν μπορεί να βιώσει ούτε κλειτοριδικά ούτε κολπικά οργασμική κορύφωση), είτε δευτεροπαθής (η γυναίκα χάνει για κάποια περίοδο την οργασμική της ικανότητα), φαίνεται να είναι κεντρικό πρόβλημα της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας.
Η διάγνωση της διαταραχής του οργασμού ουσιαστικά βασίζεται στην κρίση του κλινικού γιατρού που θα συνεκτιμήσει την οργασμική αυτή λειτουργία σε σχέση με την ηλικία, τη σεξουαλική εμπειρία και τη σημαντική συμμετοχή του σεξουαλικού ερεθισμού.
Καθώς επίσης, η διάγνωση θα βασιστεί και σε κοινωνικές παραμέτρους, περιβαλλοντικές συνθήκες αλλά και την προσωπικότητα της γυναίκας μαζί με το πολιτισμικό και πνευματικό της επίπεδο, που συνδέονται με τη γενικότερη νοοτροπία και κουλτούρα της. Συνοπτικά, η σύγχρονη ιατρική κοινότητα ορίζει την διαταραχή οργασμού ως την επανειλημμένη αδυναμία της γυναίκας να βιώσει οργασμό μετά από μια επαρκή φάση διέγερσης.
Υπάρχει θεραπεία για τις διαταραχές του οργασμού;
Οι διαταραχές του οργασμού είναι μια από τις συχνότερες σεξουαλικές δυσλειτουργίες της γυναίκας. Τα επιστημονικά στοιχεία για την ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση των σεξουαλικών προβλημάτων στη γυναίκα είναι ενθαρρυντικά, καθώς οι γυναικείες σεξουαλικές δυσλειτουργίες αντιμετωπίζονται πλέον μέσα από πιο εξειδικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις.
Η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση των σεξουαλικών δυσλειτουργιών στη γυναίκα (μειωμένη επιθυμία, σεξουαλική αποστροφή, διαταραχή οργασμού και διαταραχές πόνου) αποσκοπεί στην αποκατάσταση της σεξουαλικής λειτουργίας του ατόμου και του ζευγαριού.
Μεγάλη έμφαση δίνεται στην επικοινωνία του ζευγαριού που θεωρείται καθοριστικός παράγοντας. Πολύ συχνά, οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες στη γυναίκα αντανακλούν μια προβληματική επικοινωνία του ζευγαριού, αλλά και τα μη εκφρασμένα συναισθήματα των συντρόφων μεταξύ τους (συνήθως της γυναίκας προς τον άνδρα) με αποτέλεσμα πολλές φορές να ζητάει μόνη λύση στο πρόβλημα που ίσως αφορά και στους δυο.
Η Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας (210.7797979), είναι μια τηλεφωνική γραμμή όπου εξειδικευμένοι επαγγελματίες σας ακούν και σας προσφέρουν τις κατάλληλες κατευθύνσεις σε σεξουαλικά και συναισθηματικά ζητήματα, σε προβλήματα σχέσεων και συμπεριφοράς.
* Ψυχίατρος – νευρολόγος, πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.
** Ψυχολόγος στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.

Σας έχει τύχει ποτέ να 'αισθάνεστε' αν κάποιος σας συμπαθεί ή όχι, χωρίς όμως να μπορείτε να υποστηρίξετε ή ακόμα και να εξηγήσετε την άποψη αυτή με επιχειρήματα; Ο λόγος βρίσκεται στην πολυσυζητημένη γλώσσα του σώματος, για την οποία έχουν γραφτεί από βιβλία τύπου 'πώς να ρίξετε την τέλεια γυναίκα' μέχρι επιστημονικές διατριβές, και την οποία το ανθρώπινο ένστικτο είναι σε θέση να αναγνωρίσει.
Στην αγχογόνα περίπτωση του πρώτου ραντεβού, όμως, το ένστικτο συνήθως 'μπλοκάρει' όχι μόνο λόγω του άγχους να κάνουμε καλή εντύπωση αλλά και ακριβώς επειδή προσπαθούμε υπερβολικά να καταλάβουμε αν αρέσουμε στον άλλο, επιχειρώντας να αναλύσουμε με τη λογική τα σημάδια που κανονικά θα 'πιάναμε' ενστικτωδώς.

Επειδή ξέρουμε ότι όσο και αν σας συμβουλεύσουμε να μείνετε χαλαροί και να ακούσετε το ένστικτό σας δεν πρόκειται να το κάνετε, συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε τις ασφαλέστερες ενδείξεις του αν το ραντεβού σας θα παραμείνει ραντεβού ή θα εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω.
Θετικά σημάδια
 • Παρατηρήστε τη στάση του σώματος του/ της. Αν κάθεται με την πλάτη ίσια προσέχει αυτά που λέτε, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να κάνει καλή εντύπωση. Το επάνω μέρος του σώματός του/ της που γέρνει ελαφρά προς το μέρος σας δείχνει ξεκάθαρο ενδιαφέρον, ενώ οι ώμοι που κλείνουν ελαφρά προς τα μέσα είναι η θετικότερη ένδειξη όλων: είναι η κίνηση που υποδηλώνει ότι θέλουμε, υποσυνείδητα, να αγκαλιάσουμε τον άλλο.
 • Οι χαλαρές παλάμες των χεριών υποδηλώνουν άνεση και οικειότητα. Αν, μάλιστα, είναι στραμμένες προς τα πάνω αποτελούν ξεκάθαρη ένδειξη εμπιστοσύνης.
 • Κλασικό και δοκιμασμένο: αν σας κοιτά στα μάτια, ενδιαφέρεται. Καθότι, όμως, πάρα πολλοί άνθρωποι είναι απλά ντροπαλοί ή δε νιώθουν άνετα να κοιτούν τον άλλο κατάματα, μην αποκλείετε το ενδεχόμενο έλξης αν δεν το κάνει. Πολύ πιο ξεκάθαρο είναι το βλέμμα που πηγαινοέρχεται από τα μάτια στα χείλη σας –στα οποία μένει λίγο παραπάνω.
 • Η 'μίμηση' των κινήσεών σας είναι, επίσης, από τα πλέον σίγουρα σημάδια. Πίνει από το ποτό του/ της κάθε φορά που σηκώνετε το ποτήρι σας, ανάβει τσιγάρο αμέσως μετά από εσάς, αλλάζει θέση στην καρέκλα όταν το κάνετε κι εσείς; Ακόμη κι αν θέλει να το κρύψει, η υποσυνείδητη αυτή αντίδραση προδίδει ξεκάθαρα ότι του/ της αρέσετε.
 • Οι κινήσεις που κάνουν οι γυναίκες και συχνά θεωρούνται ότι υποδηλώνουν νευρικότητα, όπως το να παίζει με τα μαλλιά της ή να σταυρώνει τα πόδια έτσι ώστε τα γόνατα να 'κοιτάζουν' προς το μέρος σας, δείχνουν, στην πραγματικότητα, ερωτική έλξη.
 • Το ανοιγόκλεισμα των ματιών είναι μια ακόμη εμφανής ένδειξη: όταν κοιτάζουμε κάποιον ή κάτι που μας αρέσει, το μέγεθος της κόρης του ματιού αυξάνεται, ακολουθούμενο από τη συχνότητα με την οποία ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας.
 • Οποιοδήποτε άγγιγμα, όσο τυχαίο ή στιγμιαίο κι αν μοιάζει –όπως το να ακουμπήσει το χέρι σας ενώ γελά με κάτι που είπατε– είναι σαφέστατη ένδειξη ενδιαφέροντος.
Αρνητικά σημάδια
 • Χέρια σταυρωμένα στο στήθος. Δείχνουν επιφυλακτικότητα –στην καλύτερη περίπτωση– ή δημιουργία 'τείχους' ανάμεσά σας –στη χειρότερη.
 • Κεφάλι που γέρνει ελαφρώς στο πλάι ή, ακόμα χειρότερα, ακουμπά στο χέρι ή στον τοίχο –εκτός εάν υπάρχουν και άλλα εμφανή σημάδια κούρασης.
 • Το διαρκές κούνημα του κεφαλιού που δείχνει κατάφαση όταν μιλάτε δεν υποδηλώνει ότι ο/ η συνοδός σας σάς ακούει προσεκτικά, αλλά ακριβώς το αντίθετο.
 • Οι παλάμες που είναι σφιγμένες, σε σχήμα γροθιάς ή λίγο πιο χαλαρές αλλά όχι ανοιχτές, δείχνουν ότι το άτομο που έχετε απέναντί σας δεν αισθάνεται άνετα.
 • Η απόσταση μεταξύ σας είναι επίσης ενδεικτική. Αν είναι τόση ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να ακουμπήσετε, για παράδειγμα, τα μπράτσα σας τυχαία, μάλλον πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε.
 • Το βλέμμα που 'ταξιδεύει' στο χώρο την ώρα που εσείς μιλάτε μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα, κανένα εκ των οποίων δεν είναι καλό: είτε ότι ο/ η συνοδός σας βαριέται, είτε ότι δεν πιστεύει αυτά που λέτε.
 • Τα δάχτυλα των χεριών, οι ώμοι ή τα γόνατα που δεν είναι στραμμένα προς το μέρος σας είναι, επίσης, ανησυχητική ένδειξη.
Ο κανόνας των τεσσάρων
Πριν βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα, θυμηθείτε πως οι ειδικοί συνιστούν να βρίσκετε τέσσερα τουλάχιστον σημάδια για να καταλάβετε ότι ο/ η συνοδός σας ενδιαφέρεται. Το ότι δεν σας κοιτάει στα μάτια μπορεί να είναι επειδή ντρέπεται, το ότι έχει τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός ότι κρυώνει. Αν, όμως, αυτά συνδυάζονται με άλλα δύο αρνητικά σημάδια, το περιθώριο λάθους εκμηδενίζεται –εκτός αν έχετε πέσει σε 'διαβασμένο/ η', ο οποίος ελέγχει τη γλώσσα του σώματός του για να μην καταλάβετε ότι του αρέσετε.

Η γλώσσα του σώματος στο φλερτ.

Μια συχνή ερώτηση που έχουν οι άντρες είναι
πως θα καταλάβουν πότε μια γυναίκα ενδιαφέρεται γι`αυτούς.
Το να γνωρίζεις να διαβάζεις τη γλώσσα του σώματος
σίγουρα βοηθάει πολύ. Κι αυτό γιατί ενώ εμείς
οι άντρες είμαστε ευθείς και όταν μας αρέσει κάποια συνήθως
το εκφράζουμε με άμεσο τρόπο (πχ της λέμε "Μου αρέσεις")
οι γυναίκες στέλνουν περισσότερο έμμεσα και
μη λεκτικά μηνύματα. Ακόμα χειρότερα, σπανίως εννοούν αυτό που λένε !
Όμως η γλώσσα του σώματος λέει πάντα την αλήθεια.
Υπάρχουν πολλές μελέτες για αυτό το θέμα
και εκατοντάδες σημάδια που θα μπορούσες να προσέξεις
που δείχνουν αν κάποια την ενδιαφέρεις ή όχι,
όμως εδώ ας δούμε αυτά που "φωνάζουν."

Σου χαμογελάει.

Ναι, όταν μια γυναίκα χαμογελάει το κάνει επειδή
βλέπει κάτι που της αρέσει. Είναι απίστευτο το ότι
πολλοί άντρες ακόμα αναρωτιούνται αν αυτό είναι σημάδι
ενδιαφέροντος ή όχι ! Ασφαλώς, πρέπει να λαμβάνεις
υπόψη σου και τις εκάστοτε συνθήκες, πχ η
σερβιτόρα στην καφετέρια μάλλον δεν χαμογελάει
επειδή της αρέσεις απαραίτητα αλλά επειδή της έχουν πει
να χαμογελάει σε όλους τους πελάτες. Γενικά όμως
όταν μια γυναίκα σου χαμογελάει, είναι σημάδι φλερτ.

Σε αγγίζει.

Είτε κατά λάθος είτε με κάποια αφορμή, το άγγιγμα
δείχνει επιθυμία για περισσότερη οικειότητα.

Σου δείχνει τα χείλη της.

Μπορεί να τα αγγίζει με το δάκτυλο, ή να βάζει
κραγιόν μπροστά σου, ή να τα σουφρώνει πιο πολύ
από το συνηθισμένο όταν πίνει το ποτό της.

Γέρνει συχνά προς το μέρος σου.

Όταν κάποια ενδιαφέρεται για όσα λες,
το σώμα της κλίνει προς τα εσένα. Παίζει νευρικά
με τα μαλλιά της ή τα κοσμήματά της. Χαιδεύει το μπράτσο
ή τα πόδια της. Όλα αυτά είναι σημάδια φλερτ.

Αντιγράφει τις κινήσεις σου.

Συνήθως όταν αρέσεις σε κάποια έχει την τάση να σε μιμείται.
Αυτό είναι κάτι που γίνεται ενστικτωδώς. Παραδείγματα είναι
να κάθεται σε παρόμοια στάση με σένα, να πίνει το ποτό της
σχεδόν αμέσως μόλις το κάνεις κι εσύ, να κουνάει το χέρι της
με παρόμοιο τρόπο με σένα καθώς μιλάει.
Σε κοιτάει ευθέως στα μάτια το περισσότερο του χρόνου που
μιλάς. Πρόσεξε εδώ, στην περίπτωση που δεν το κάνει
και κοιτάει χαμηλά μπορεί να οφείλεται στο ότι
είναι ντροπαλή κι όχι ότι δεν της αρέσεις

Ασφαλώς είναι σημαντικό να καταλαβαίνεις
και τα αρνητικά σημαδια της γλώσσας του σώματος.
Ας δούμε μερικά: Γέρνει το σώμα της μακρυά από εσένα.
Δείχνει πως θέλει να κρατήσει απόσταση.
Σταυρώνει χέρια και πόδια. Δείχνει πως διαφωνεί
ή δεν της αρέσει αυτό που λες ή κάνεις.
Βάζει φυσικά εμπόδια ανάμεσά σας.
Πχ κάθεστε στον ίδιο καναπέ και έχει
τοποθετήσει την τσάντα ή το παλτό της ενδιάμεσα.
Δείχνει πως χρειάζεται ακόμα χρόνο πριν νιώσει άνετα μαζί σου.
Της μιλάς και κουνάει διαρκώς γρήγορα καταφατικά
το κεφάλι. Σημαίνει πως δεν σε προσέχει καθόλου
κι ανυπομονεί να τελειώσεις. Χασμουριέται,
στηρίζει το κεφάλι με το χέρι της. Εκτός κι αν είναι
κουρασμένη, είναι σαφές πως βαριέται με όσα λες.
Αποφεύγει να σε κοιτάξει ευθέως και
το βλέμμα της στριφογυρίζει στο χώρο.
Διαφωνεί με όσα λες ή δεν σε πιστεύει.

Ο κανόνας με την γλώσσα του σώματος είναι
πως κάθε σημάδι πρέπει πάντα να ερμηνεύεται ως
ένδειξη μιας κατάστασης κι όχι ως απόδειξη.
Πχ το ότι κάποια σου στέλνει ένα θετικό σημάδι
δεν σημαίνει πως νιώθει πόθο για σένα ή
αν σου στέλνει ένα αρνητικό σημάδι δεν σημαίνει πως
δεν της αρέσεις και πως δεν μπορείς να κάνεις
κάτι για να το διορθώσεις. Θα πρέπει πάντα
να μπορείς να ερμηνεύεις το σύνολο των σημαδιών που
σου στέλνει και να βγάζεις συμπέρασματα
ανάλογα με το προς τα που γέρνει η ζυγαριά.
Πχ μπορεί να έχει τοποθετήσει την τσάντα της
ανάμεσά σας (αρνητικό) αλλά να γέρνει προς εσένα,
να γελάει με τα αστεία σου, και να σε αγγίζει
συχνά (θετικά). Αυτό σημαίνει πως είσαι σε καλό δρόμο,
απλά χρειάζεται λίγο ακόμα χρόνο για να νιώσει
τελείως άνετα μαζί σου. Βέβαια το να μπορείς να διαβάζεις
τη γλώσσα του σώματος είναι κάτι που
το μαθαίνεις με μελέτη και εξάσκηση.

Το πρόβλημα όταν είσαι αρχάριος, είναι ότι
είναι πολύ δύσκολο να μιλάς σε μια γυναίκα, και
ταυτόχρονα να προσέχεις αν σταύρωσε τα πόδια,
αν έξυσε τ`αυτί της κι αν το δεξί της μάτι
κοιτάζει αλλού από το αριστερό ! Ένας πολύ
αποτελεσματικός τρόπος για να λύσεις αυτό το θέμα,
είναι να ζητάς προφορικές επιβεβαιώσεις.
Ας πούμε δηλαδή πως της μιλάς για κάτι,
και δεν είσαι σίγουρος αν σε παρακολουθεί ή αν βαριέται.
Μπορείς να διακόψεις αυτό που λες και να
την ρωτήσεις κάτι σαν "Δεν ξέρω, βρίσκεις ενδιαφέρον
το θέμα;" ή "Δεν ξέρω μήπως σου φαίνεται βαρετό το θέμα;"
Οπότε, ανάλογα με το τι θα σου απαντήσει,
αποφασίζεις αν θα συνεχίσεις, ή αν θα
τερματίσεις και θα κουβεντιάσεις για κάτι άλλο.
Γυναικες     

Σε     αντίθεση με τις γυναίκες, οι οποίες είναι ειδικές στην τέχνη της υπεκφυγής, οι περισσότεροι άντρες λένε αυτό που εννοούν και εννοούν αυτό που λένε. Ο λόγος τους είναι ντόμπρος, και μπαίνουν κατευθείαν στο θέμα. Από την άλλη, οι γυναίκες είναι γενικά πιο πολύπλοκες και ύπουλες, ειδικά όταν πρόκειται να συζητήσουν κάτι.Άρα, αυτό που μένει σε κάποιον να κάνει είναι να προσπαθήσει να ερμηνεύσει τη γλώσσα του σώματος μιας γυναίκας. Μια γλώσσα που λέει τα πράγματα με το όνομά τους.Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι γυναίκες εκπέμπουν διαρκώς εμφανέστατα μηνύματα μέσω της γλώσσας του σώματος, δηλώνοντας κάθε φορά τι σκέφτονται και τι αισθάνονται. Το μόνο κόλπο είναι να αποκωδικοποιήσετε αυτά τα μηνύματα, τα οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στο στάδιο της τυχαίας γνωριμίας, όταν, δηλαδή, δεν γνωρίζεστε πολύ καλά.Το ΜΕΝ 24 σας παρουσιάζει μια λίστα από φυσικούς υπαινιγμούς για να είστε σε θέση να καταλαβαίνετε τι λένε τα μάτια και οι γοφοί της, δυνατά και καθαρά, ακόμα και όταν τα χείλη της παραμένουν βουβά.1. Το φλερτΜπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τις γυναίκες που προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή ενός άντρα, ακόμα και όταν βρίσκονται στην άλλη άκρη του δωματίου. Σχεδόν κάθε πτυχή της γλώσσας του σώματός τους τίθεται σε εφαρμογή. Για αρχή, γέρνουν προς τον άντρα που προσπαθούν να προσελκύσουν και συχνά κερδίζουν την οπτική επαφή. Γελάνε πιο συχνά από ότι συνήθως και χαμογελούν διαρκώς, άσχετα με το αν ο άλλος είπε κάτι αστείο ή όχι. Δαγκώνουν τα χείλη τους και, γενικά, τα πρόσωπά τους γίνονται πιο ζωηρά.Οι γυναίκες που φλερτάρουν έχουν επίσης την τάση να κινούνται νευρικά, ενδεχομένως παίζοντας με τα κοσμήματά τους, περιστρέφουν τα δαχτυλίδια τους και τραβάνε τα κολιέ τους. Αυτό οφείλεται στη νευρική τους έξαψη. Επειδή οι καρδιές τους χτυπάνε λίγο πιο γρήγορα απ’ ότι συνήθως, χρειάζονται κάποιο είδος συναισθηματικής διεξόδου για αυτήν την ένταση.Μπορεί ακόμα να παίζουν με τα μαλλιά τους ή να βάζουν τα χέρια στο σώμα τους κατά έναν ασυνήθιστο τρόπο, κάτι το οποίο είναι ένα ασυναίσθητο σημάδι που δείχνει ότι αυτό που πραγματικά θα επιθυμούσαν είναι ο εν λόγω άντρας να τις αγγίξει έτσι.Πως πρέπει να αντιδράσετε:Αν η γυναίκα που έχετε στο οπτικό σας πεδίο επιδεικνύει τα περισσότερα ή όλα τα κλασικά σημάδια που παραθέσαμε παραπάνω και που δείχνουν ότι σας φλερτάρει, θα πρέπει να είστε βέβαιοι για τις πιθανότητες που έχετε μαζί της και απλά να δραστηριοποιηθείτε. Βασικά, οι ενέργειες της μόλις σας δώσανε το πράσινο φως για να ξεκινήσετε κάτι.2. Ο πόθοςΤα μηνύματα του σώματος που δείχνουν μία σφοδρή ερωτική επιθυμία είναι τα ίδια με αυτά του φλερτ, μόνο που είναι πολύ πιο έντονα. Απλά φανταστείτε την Beyonce σε κάποιο videoclip της και θα καταλάβετε τι εννοούμε. Η οπτική επαφή αυξάνεται και παρατείνεται, και οι διασταλμένες κόρες του ματιού δείχνουν τη διέγερση. Οι εντυπωσιακές προκλητικές πόζες, με τους γοφούς και το στήθος προς τα έξω, είναι αυτό που τελικά τις προδίδει. Φυσικά, αυτή η «ανοιχτή» συμπεριφορά συνήθως εμφανίζεται ιδιαιτέρως, ή σε περιπτώσεις που πληρώνονται για να δείχνουν σεξουαλικά προκλητικές, όπως σε ένα club.Παρατηρείστε, ακόμα, την βαριά αναπνοή, η οποία είναι επίσης ενδεικτικό της έντονης επιθυμίας. Για παράδειγμα, μήπως αναπνέει λίγο πιο έντονα όταν είστε πολύ κοντά στο θέατρο, και ενίοτε ακουμπάτε λίγο ο ένας τον άλλον; Αυτό συμβαίνει γιατί έχει ερεθιστεί. Θα προσπαθήσει να σας αγγίξει χωρίς να κρατήσει τα προσχήματα.Πως πρέπει να αντιδράσετε:Είναι έτοιμη, επομένως ανταποκριθείτε με τον ίδιο τρόπο. Χαλαρώστε και με περισσότερη οικειότητα ανταποδώστε τις ενέργειές της, αυξήστε την οπτική επαφή, και βρείτε δικαιολογίες για να την αγγίξετε, στην αρχή τυχαία, και αν δεν απομακρυνθεί, με μεγαλύτερη ένταση.3. Η αδιαφορίαΤα φυσικά σημάδια που αποκαλύπτουν την έλλειψη ενδιαφέροντος είναι σχεδόν τα αντίθετα από αυτά του φλερτ. Για παράδειγμα, αν μιλάτε σε μια κοπέλα ενώ έχετε βγει διπλό ραντεβού με ένα άλλο ζευγάρι, και αυτή κοιτάζει επίμονα προς άλλα πράγματα, είτε δεν της αρέσετε είτε είναι απλά ντροπαλή. Αν φαίνεται τελείως ήρεμη και ήσυχη και σπάνια χαμογελάει, πιθανόν να μην την ελκύετε. Θυμηθείτε, η ζωηρή, ακόμα και ημι-νευρική, συζήτηση και οι νευρικές χειρονομίες συνήθως σημαίνουν έλξη, επομένως μια συμπεριφορά με μικρότερη ένταση σημαίνει το αντίθετο.Άλλα σημάδια αδιαφορίας μπορεί να περιλαμβάνουν το να γέρνει μακριά σας ή το να σταυρώνει τα χέρια της. Προφανώς, με το να σταυρώνει τα χέρια μπροστά της, υποδηλώνει έντονα ότι είναι φυσικά και διανοητικά κλειστή στις χειρονομίες σας.Πώς πρέπει να αντιδράσετε:

Δεν υπάρχει πραγματικά λόγος να κυνηγήσετε μια τόσο «κρύα» γυναίκα. Δεν θα πείραζε βέβαια να προσπαθήσετε να την φλερτάρετε, απλά για να δείτε αν θα «ξεπαγώσει» καθόλου. Ωστόσο, εννιά στις δέκα φορές, απλά δεν θέλει, επομένως μην προσπαθήσετε και πολύ πριν παραδώσετε τα όπλα.4. Τα αντιφατικά συναισθήματαΑν οι γυναίκες δεν είναι βέβαιες για τις προθέσεις σας, ή για τα αισθήματά τους απέναντί σας, ή απλά για το τι πρέπει να κάνουν σε αυτή την περίπτωση, εκπέμπουν μηνύματα που δείχνουν ότι αισθάνονται μπερδεμένες και αναποφάσιστες. Για να εναρμονίσουν τα αντιφατικά τους συναισθήματα, το σώμα τους εκπέμπει αντιφατικά σημάδια, έναν συνδυασμό των μηνυμάτων του φλερτ και αυτών της αδιαφορίας, για τα οποία μιλήσαμε παραπάνω.Για παράδειγμα, αρχικά μπορεί να σας κοιτάζουν επίμονα, και μετά να γυρνάνε απότομα από την άλλη μεριά και να κοιτάνε αλλού. Μπορεί να γείρουν προς το μέρος σας, αλλά όταν θα κινηθείτε προς το μέρος τους για να ανταποκριθείτε στις ενέργειές τους, να αντιδράσουν σαν να άλλαξαν ξαφνικά γνώμη, και ντροπαλά να ακουμπήσουν πίσω στην καρέκλα τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ακόμα σίγουρες για το τι σκέφτονται για σας.

Πώς πρέπει να αντιδράσετε:Σε αυτές τις περιπτώσεις, μην πιέζετε την κατάσταση. Κινηθείτε αργά, να είστε φιλικοί και υπομονετικοί. Δώστε της χρόνο να σας συνηθίσει.5. Ο θυμόςΟι πιο πολλοί άνθρωποι συνήθως μπορούν να αναγνωρίσουν το θυμό όταν τον βλέπουν, αλλά υπάρχουν διαφορετικά είδη οργής που είναι λιγότερο φανερά απ’ ότι ένα κραυγαλέο ξέσπασμα. Υπάρχει επίσης η «παγωμάρα», η οποία αποκαλύπτεται με το χαμήλωμα τον ματιών και ένα σφιχτά κλειστό στόμα. Αυτό μπορεί να συνοδεύεται από μια κλίση του κεφαλιού και από σφιγμένες ή κλειστές γροθιές. Μπορεί επίσης να σταυρώσει τα χέρια της, με τον ίδιο τρόπο όπως στην πόζα της αδιαφορίας, αλλά όταν πρόκειται για θυμό, είναι πιο αποφασισμένη, και αντί για χαλαρή, είναι πιο σφιγμένη. Αν έχει τα χέρια στους γοφούς της, πρόκειται επίσης για ένα πάρα πολύ κακό σημάδι.Σε αντίθεση με τα είδη της γλώσσας του σώματος που αναφέραμε παραπάνω, αυτό το είδος συμπεριφοράς συνήθως εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της φάσης των ραντεβού, όχι στην πρώτη συνάντηση (αλίμονο, αν την τσαντίσατε ήδη). Ωστόσο, μπορεί επίσης να το γευτείτε στα πρώτα στάδια. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να αντιληφθείτε ότι δεν φταίτε εσείς αλλά κάποιος ή κάτι άλλο που μόλις της συνέβη.Πως πρέπει να αντιδράσετε:Μια ήδη θυμωμένη γυναίκα έχει την τάση να είναι αδιάφορη και να μην ανταποκρίνεται. Περιμένετε μέχρι να καλμάρει σταδιακά ο θυμός της, και μετά σκεφτείτε σοβαρά να «χτυπήσετε».Πώς να ερμηνεύσετε τα ανάμεικτα μηνύματαΘυμηθείτε ότι οι λέξεις και η γλώσσα του σώματος των γυναικών συχνά εκπέμπουν ανάμεικτα μηνύματα. Για παράδειγμα, κάποιες γυναίκες χρησιμοποιούν σαρκασμό και προσβολές για να φλερτάρουν με τους άντρες, ακόμα και όταν ενδιαφέρονται ερωτικά γι’ αυτούς. Αν η εν λόγω γυναίκα σας προσβάλλει με τα λόγια της, αλλά επιδεικνύει όλα τα φυσικά σημάδια του φλερτ, παρά τα αντίθετα μηνύματα, εννιά στις δέκα φορές, σας γουστάρει.Θυμηθείτε, η γλώσσα του σώματος μιλάει πιο δυνατά απ’ ότι τα λόγια, και σε αντίθεση με τις συζητήσεις, είναι πολύ πιο δύσκολο να κρύψει κανείς τις πραγματικές του προθέσεις που φαίνονται μέσα από τις ασυναίσθητες πράξεις του. Παρακολουθείστε προσεκτικά τις κινήσεις της, και ενεργείστε ανάλογα με αυτές.
Η Γλώσσα του Σώματος
 
Η Επιστήμη που μελετά τη Γλώσσα του Σώματος (της επικοινωνίας χωρίς ομιλία, δηλαδή) βρίσκεται ακόμη σε εμβρυϊκό στάδιο. Υπάρχουν 40.000 Επικοινωνιακά Σήματα στην αγγλική γλώσσα, απ’ τα οποία 4.000 είναι τα πιο συνηθισμένα. Η πλειονότητα των ανθρώπων είναι σε θέση να ελέγξει όσα λένε – όχι όλοι, αλλά οι περισσότεροι. Στη Γλώσσα του Σώματος υπάρχουν 700.000 Επικοινωνιακά Σήματα, τα 15.000 μόνο στην περιοχή του προσώπου μας. Προφανώς κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τα σήματα αυτά. Όταν, λοιπόν, όσα λέτε έρχονται σε αντίθεση με το Σήμα που στέλνει το σώμα σας, το δεύτερο πάντα είναι το αληθινό.
Ο επαγγελματίας Πωλητής, όντας ειδικός στο να επικοινωνεί και να κατανοεί τους ανθρώπους, πρέπει να είναι σε θέση να ερμηνεύει και τη Γλώσσα του Σώματός τους.
Ο Επαγγελματίας αντιλαμβάνεται ότι κάθε άτομο με το οποίο επικοινωνεί είναι διαφορετικό. Υπάρχουν, παρ' όλα αυτά, συγκεκριμένες κινήσεις της γλώσσας του σώματος που είναι κοινές για όλους μας. Ο στόχος αυτού του κεφαλαίου είναι να σας κάνει, εσάς τους επαγγελματίες, γνώστες των ανθρώπων, του τι λένε, του πώς το λένε. Υπάρχουν, φυσικά, πολλά βιβλία που ειδικεύονται στο θέμα αυτό. Η δική μου πρόθεση, όμως, είναι να σας κινήσω την προσοχή σ' αυτή την κατεύθυνση.


Τα Μάτια

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τα μάτια. Λέγεται ότι η κόρη του ματιού διαστέλλεται όταν εγκρίνουμε και συστέλλεται όταν αποδοκιμάζουμε κάτι: όταν, δηλαδή, μας αρέσει κάτι, η κόρη του ματιού μας μεγαλώνει, ενώ, αντίθετα, μικραίνει όταν δεν μας αρέσει.
Ο James Burke, σ' ένα απ' τα πρώτα του τηλεοπτικά προγράμματα, αποπειράθηκε να αποδείξει τη θέση αυτή με δύο δίδυμες κοπέλες, εντελώς ίδιες μεταξύ τους. Έδωσε στη μία ένα φάρμακο που έκανε τις κόρες της να διασταλούν και στην άλλη ένα που τις έκανε να συσταλούν. Όταν ήρθε το κοινό στο στούντιο παρουσιάστηκαν τα δύο κορίτσια. Ένας άντρας απ' το κοινό κλήθηκε ν' ανέβει στη σκηνή και να διαλέξει μία απ' τις δύο. Αφού ήταν ίδιες, ο καημένος απάντησε ότι και οι δύο ήταν όμορφες. Ο James Burke του είπε: «Ναι, είναι, αλλά δεν σε ρώτησα αυτό. Ποια απ' τις δύο θα διάλεγες;». Εκείνος διάλεξε το κορίτσι με τις διασταλμένες κόρες. Ο James Burke στη συνέχεια εξήγησε πως, αν δείξεις σ' έναν άντρα τη φωτογραφία μιας γυμνής γυναίκας, οι κόρες των ματιών του διπλασιάζονται σε μέγεθος. Τώρα, πώς μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει αυτήν τη φαινομενικά άχρηστη πληροφορία;
Αν μιλάτε μ' έναν πελάτη που ισχυρίζεται πως δεν του αρέσει το προϊόν σας, αλλά οι κόρες του είναι πολύ μεγάλες, ξέρετε ότι προσποιείται. Η γλώσσα του σώματός του λέει ότι εγκρίνει- προσπαθεί, απλώς, να πετύχει μια καλύτερη τιμή, μια έκπτωση. Αλλά, για όνομα του Θεού, ας είμαστε ρεαλιστές! Δεν μπορείτε να «καρφώνετε» τον άλλο στα μάτια ή να σκύβετε πάνω απ' το γραφείο του για να δείτε καλύτερα! Μπορεί, όμως, να το προσέξετε τυχαία.
Να θυμάστε, επίσης, ότι η κόρη του ματιού αλλάζει ανάλογα με το φως. Κάθε φορά που περνάτε απ' το λαμπερό φως του ήλιου σ' ένα σκοτεινό δωμάτιο, το μέγεθος της κόρης του ματιού σας αλλάζει. Έχετε, λοιπόν, υπόψη σας τις αλλαγές στο φως αν τύχει να προσέξετε μια κόρη να μεγαλώνει ή να μικραίνει. Η γλώσσα του σώματος είναι τόσο ανακριβής γιατί εξαρτάται από πολλές μεταβλητές.


Ο Χώρος

Οι εσωστρεφείς άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο χώρο γύρω τους και δεν τους αρέσει να είναι στριμωγμένοι. Οι εξωστρεφείς απ' την άλλη, νιώθουν πιο άνετα σε μικρούς χώρους. Υπάρχει μια ζώνη περίπου 30 εκατοστών γύρω από κάθε ανθρώπινο ον, γνωστή και ως «ζώνη οικειότητας».
Ονομάζεται έτσι επειδή τα μόνα άτομα που επιτρέπουμε να βρεθούν σ' αυτήν είναι αυτά με τα οποία έχουμε οικειότητα. Έχετε, αναμφίβολα, νιώσει ότι κάποιος εισβάλλει στο χώρο σας. Η συνηθισμένη αντίδραση, όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι να κάνετε πίσω. Ο λόγος είναι πως αισθάνεστε πίεση από κάποιον με τον οποίο δεν έχετε στενή σχέση. Ο χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ασκήσετε ή να ελαττώσετε πίεση, ανάλογα με τις περιστάσεις. Ξέρω, αν και δεν έχω προσωπική εμπειρία, ότι γίνεται πολύ αποτελεσματική χρήση των παραπάνω στις ανακρίσεις της αστυνομίας. Ο ανακριτής ξεκινά την ανάκριση έχοντας απέναντί του τον ύποπτο σε μια απόσταση 3 μέτρων χωρίς κάτι, ένα τραπέζι παραδείγματος χάρη, μεταξύ τους. Αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας.
Στην πορεία ο ανακριτής μετακινεί την καρέκλα του πιο κοντά στον ύποπτο, μέχρι το σημείο που τα γόνατά του φτάνουν ανάμεσα στα γόνατα του υπόπτου. Στο στάδιο αυτό, ο ανακριτής ασκεί τεράστια πίεση και καθιστά αδύνατο για τον ύποπτο να πει ψέματα, χωρίς αυτό να γίνει αμέσως αντιληπτό. Στον κόσμο των επαγγελματικών πωλήσεων πρέπει να είστε σε θέση ν' αντιλαμβάνεστε πότε ασκείτε υπερβολική πίεση σ' έναν πελάτη. Το μήνυμα αυτό θα το πάρετε καθώς τα άκρα του πελάτη σας θα κάνουν σπασμωδικές κινήσεις, άθελά του. Το πόδι του θ' αρχίσει να τρέμει ή να κουνιέται μηχανικά, θα χτυπά τα δάχτυλα του χεριού του στο γραφείο - αυτά είναι σημάδια ανυπομονησίας ή απογοήτευσης. Αν δείτε τέτοια ακούσια σημάδια, προσπαθήστε να δείτε τι τα προκαλεί. Αλλάξτε το θέμα της συζήτησης κι αφήστε τη γλώσσα του σώματος του πελάτη σας να χαλαρώσει. Αν ασκείτε πίεση σε σημείο που ο πελάτης νιώθει αμηχανία, θα αναπτύξει μια αντανακλαστική αντίσταση απέναντί σας.


Οι Καρέκλες

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι σε κάποια γραφεία οι καρέκλες που προορίζονται για τους επισκέπτες είναι σαφώς χαμηλότερες; Όταν κάθεστε σε χαμηλές καρέκλες, χάνετε απότομα την αυτοπεποίθησή σας. Κάθεστε απέναντι απ' τον πελάτη σας, αλλά παρ' όλα αυτά είστε αναγκασμένοι να κοιτάτε προς τα πάνω. Είναι πολύ δύσκολο για σας να κάνετε μια δυναμική κι ενθουσιώδη παρουσίαση κάτω από τέτοιες συνθήκες. Προσπαθήστε να καθίσετε στο χέρι της καρέκλας ή βρείτε μια δικαιολογία για ν' αλλάξετε καρέκλα. Αν η γλώσσα του σώματός σας δείχνει έλλειψη αυτοπεποίθησης, δεν έχετε την ευκαιρία να κάνετε σωστά τη δουλειά σας. Παρατηρήστε τον τρόπο με τον οποίο κάποιος κάθεται. Ένα εσωστρεφές άτομο συχνά τραβάει την καρέκλα του προς τα πίσω. Κάποιος πιο εξωστρεφής τραβάει την καρέκλα του προς τα πάνω πριν καθίσει. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κάνετε μια παρουσίαση είναι να κάθεστε εσείς κι ο πελάτης στην ίδια άκρη ενός τραπεζιού ή ενός γραφείου.
Οι «πρόσωπο με πρόσωπο» επαφές στη γλώσσα του σώματος υποδηλώνουν σύγκρουση. Είναι μια κακή αρχή. Το να κάθεστε δίπλα δηλώνει πως δουλεύετε μαζί, ότι είστε δύο άνθρωποι που σκοπεύουν να συνεργαστούν. Επιπρόσθετα, αν είστε δεξιόχειρες προσπαθήστε να έχετε τον πιθανό πελάτη σας στα δεξιά σας.
Θα νιώθετε πιο δυνατοί, πιο άνετοι, πιο σίγουροι για τον εαυτό σας.


Το Ύψος

Το ύψος του σώματος μπορεί να δώσει μια εντύπωση εξουσίας και δύναμης. Συνήθως σηκώνουμε όρθιο κάποιον για να τον συγχαρούμε για τα επιτεύγματά του. Ο νικητής σε κάποιο άθλημα στέκεται σε ψηλότερο βάθρο απ' ό,τι ο δεύτερος κι ο τρίτος. Ο πιο σημαντικός άνθρωπος σ' ένα δικαστήριο κάθεται συνήθως στην πιο ψηλή καρέκλα και τα λοιπά. Επομένως, αν συμβαίνει να είστε πολύ ψηλοί, προσπαθήστε να μη δημιουργήσετε αίσθημα ανασφάλειας στον πελάτη σας. Ένα από τα αγαπημένα μου χόμπι είναι η ιππασία και έχω παρατηρήσει πολλές φορές τους διάφορους μηχανισμούς άμυνας και τις εκδηλώσεις ανασφάλειας που δείχνουν οι πεζοί απέναντι σε κάποιον έφιππο.


Η Στάση του Σώματος

Για τη στάση του σώματος, αναφορικά με τη γλώσσα του σώματος, έχουν ειπωθεί περισσότερα απ' ό,τι για οποιονδήποτε άλλον παράγοντα. Μη διαβάζετε περισσότερα απ' όσα πρέπει σε μια σταθερή στάση. Αυτό που έχει σημασία είναι η αλλαγή της στάσης. Μπορεί ο συνομιλητής σας να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Αυτό σημαίνει ότι βαριέται ή δεν ενδιαφέρεται; Όχι απαραίτητα. Μπορεί απλά να δείχνει ότι νιώθει άνετα σ' αυτήν τη στάση.
Αν, όμως, κάποιος που κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια, ξαφνικά τα ανοίξει και γείρει προς το μέρος σας, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη πως ό,τι λέτε τη συγκεκριμένη στιγμή τον ενδιαφέρει πολύ.
Κατά τον ίδιο τρόπο να προσέχετε και τα σήματα που δίνετε εσείς.


Τα Ψέματα

Υπάρχουν αρκετά σημάδια που προδίδουν κάποιον όταν δεν λέει την αλήθεια. Κάθε φορά που κάνετε μια σημαντική ερώτηση, παρατηρήστε την απάντηση στη γλώσσα του σώματος. Αν εντοπίσετε μια ακούσια κίνηση των χεριών προς το πρόσωπο, το λαιμό, τα μαλλιά ή το λοβό του αυτιού, είναι πολύ πιθανό αυτό που σας λένε να μην είναι απόλυτα αληθές. Άλλη μια ένδειξη είναι όταν το βλέμμα του συνομιλητή σας ξαφνικά καρφώνεται στο ταβάνι ή στο πάτωμα. Έχετε το νου σας για τέτοιες αλλαγές στη συμπεριφορά των άλλων.


Οι Ομάδες

Και τέλος, ας εξετάσουμε την παρουσίαση σε μια ομάδα ανθρώπων. Ο αρχηγός ή ο αρμόδιος για τις αποφάσεις σε μια ομάδα ανθρώπων διακρίνεται εύκολα, αν παρατηρήσετε τη συνολική γλώσσα σώματος της ομάδας.
Όταν κάποιος σταυρώνει τα πόδια του κι οι άλλοι τον μιμούνται, είναι πολύ πιθανό να είναι ο αρχηγός, αυτός που παίρνει τις αποφάσεις. Αυτό το ανακάλυψα τυχαία. Κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης που έκανα σε κάποιο Διοικητικό Συμβούλιο, απευθυνόμουν κυρίως στο Γενικό Διευθυντή, που υπέθεσα πως είναι ο αρμόδιος για τις αποφάσεις. Πουλούσα ένα πλήρες πακέτο με εκπαιδευτικά προγράμματα. Είχα χειριστεί όλες τις ερωτήσεις του πολύ ικανοποιητικά, έτσι τουλάχιστον πίστευα. Παρ' όλα αυτά δεν μπορούσα να κλείσω τη δουλειά, ν' αποσπάσω μιαν απάντηση. Ξαφνικά παρατήρησα ότι κάθε φορά που ο Διευθυντής του οικονομικού τμήματος έκανε κάποια ακούσια κίνηση, οι υπόλοιποι τον μιμούνταν. Έτσι εστίασα την προσοχή μου σ' εκείνον το Διευθυντή. Μέσα σε λίγα λεπτά είχα ολοκληρώσει την Πώληση. Όπως ανακάλυψα, ο Γενικός Διευθυντής είχε μόνο τον τίτλο και ότι ο βασικός μέτοχος ήταν ο Διευθυντής του Οικονομικού Τμήματος.Το εν λόγω κεφάλαιο είναι απόσπασμα από το βιβλίο του Richard Denny
Σας έχει τύχει ποτέ να «αισθάνεστε» αν κάποιος σας συμπαθεί ή όχι, χωρίς όμως να μπορείτε να υποστηρίξετε ή ακόμα και να εξηγήσετε την άποψη αυτή με επιχειρήματα; Ο λόγος βρίσκεται στην πολυσυζητημένη γλώσσα του σώματος, για την οποία έχουν γραφτεί από βιβλία τύπου «πώς να ρίξετε την τέλεια γυναίκα» μέχρι επιστημονικές διατριβές, και την οποία το ανθρώπινο ένστικτο είναι σε θέση να αναγνωρίσει.

Στην αγχογόνα περίπτωση του πρώτου ραντεβού, όμως, το ένστικτο συνήθως «μπλοκάρει» όχι μόνο λόγω του άγχους να κάνουμε καλή εντύπωση αλλά και ακριβώς επειδή προσπαθούμε υπερβολικά να καταλάβουμε αν αρέσουμε στον άλλο, επιχειρώντας να αναλύσουμε με τη λογική τα σημάδια που κανονικά θα «πιάναμε» ενστικτωδώς.

Επειδή ξέρουμε ότι όσο και αν σας συμβουλεύσουμε να μείνετε χαλαροί και να ακούσετε το ένστικτό σας δεν πρόκειται να το κάνετε, συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε τις ασφαλέστερες ενδείξεις του αν το ραντεβού σας θα παραμείνει ραντεβού ή θα εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω.


Θετικά σημάδια
 • Παρατηρήστε τη στάση του σώματος του/ της. Αν κάθεται με την πλάτη ίσια προσέχει αυτά που λέτε, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να κάνει καλή εντύπωση. Το επάνω μέρος του σώματος του/ της που γέρνει ελαφρά προς το μέρος σας δείχνει ξεκάθαρο ενδιαφέρον, ενώ οι ώμοι που κλείνουν ελαφρά προς τα μέσα είναι η θετικότερη ένδειξη όλων: είναι η κίνηση που υποδηλώνει ότι θέλουμε, υποσυνείδητα, να αγκαλιάσουμε τον άλλο.
 •  Οι χαλαρές παλάμες των χεριών υποδηλώνουν άνεση και οικειότητα. Αν, μάλιστα, είναι στραμμένες προς τα πάνω αποτελούν ξεκάθαρη ένδειξη εμπιστοσύνης.
 • Κλασικό και δοκιμασμένο: αν σας κοιτά στα μάτια, ενδιαφέρεται. Καθότι, όμως, πάρα πολλοί άνθρωποι είναι απλά ντροπαλοί ή δε νιώθουν άνετα να κοιτούν τον άλλο κατάματα, μην αποκλείετε το ενδεχόμενο έλξης αν δεν το κάνει. Πολύ πιο ξεκάθαρο είναι το βλέμμα που πηγαινοέρχεται από τα μάτια στα χείλη σας –στα οποία μένει λίγο παραπάνω.
 • Η «μίμηση» των κινήσεών σας είναι, επίσης, από τα πλέον σίγουρα σημάδια. Πίνει από το ποτό του/ της κάθε φορά που σηκώνετε το ποτήρι σας, ανάβει τσιγάρο αμέσως μετά από εσάς, αλλάζει θέση στην καρέκλα όταν το κάνετε κι εσείς; Ακόμη κι αν θέλει να το κρύψει, η υποσυνείδητη αυτή αντίδραση προδίδει ξεκάθαρα ότι του/ της αρέσετε.
 • Οι κινήσεις που κάνουν οι γυναίκες και συχνά θεωρούνται ότι υποδηλώνουν νευρικότητα, όπως το να παίζει με τα μαλλιά της ή να σταυρώνει τα πόδια έτσι ώστε τα γόνατα να «κοιτάζουν» προς το μέρος σας, δείχνουν, στην πραγματικότητα, ερωτική έλξη.
 • Το ανοιγόκλεισμα των ματιών είναι μια ακόμη εμφανής ένδειξη: όταν κοιτάζουμε κάποιον ή κάτι που μας αρέσει, το μέγεθος της κόρης του ματιού αυξάνεται, ακολουθούμενο από τη συχνότητα με την οποία ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας.
 • Οποιοδήποτε άγγιγμα, όσο τυχαίο ή στιγμιαίο κι αν μοιάζει –όπως το να ακουμπήσει το χέρι σας ενώ γελά με κάτι που είπατε– είναι σαφέστατη ένδειξη ενδιαφέροντος.

Αρνητικά σημάδια
 • Χέρια σταυρωμένα στο στήθος. Δείχνουν επιφυλακτικότητα –στην καλύτερη περίπτωση– ή δημιουργία «τείχους» ανάμεσά σας –στη χειρότερη.
 • Κεφάλι που γέρνει ελαφρώς στο πλάι ή, ακόμα χειρότερα, ακουμπά στο χέρι ή στον τοίχο –εκτός εάν υπάρχουν και άλλα εμφανή σημάδια κούρασης.
 • Το διαρκές κούνημα του κεφαλιού που δείχνει κατάφαση όταν μιλάτε δεν υποδηλώνει ότι ο/ η συνοδός σας σάς ακούει προσεκτικά, αλλά ακριβώς το αντίθετο.
 • Οι παλάμες που είναι σφιγμένες, σε σχήμα γροθιάς ή λίγο πιο χαλαρές αλλά όχι ανοιχτές, δείχνουν ότι το άτομο που έχετε απέναντί σας δεν αισθάνεται άνετα.
 • Η απόσταση μεταξύ σας είναι επίσης ενδεικτική. Αν είναι τόση ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να ακουμπήσετε, για παράδειγμα, τα μπράτσα σας τυχαία, μάλλον πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε.
 • Το βλέμμα που «ταξιδεύει» στο χώρο την ώρα που εσείς μιλάτε μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα, κανένα εκ των οποίων δεν είναι καλό: είτε ότι ο/ η συνοδός σας βαριέται, είτε ότι δεν πιστεύει αυτά που λέτε.
 • Τα δάχτυλα των χεριών, οι ώμοι ή τα γόνατα που δεν είναι στραμμένα προς το μέρος σας είναι, επίσης, ανησυχητική ένδειξη.

Ο κανόνας των τεσσάρων
Πριν βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα, θυμηθείτε πως οι ειδικοί συνιστούν να βρίσκετε τέσσερα τουλάχιστον σημάδια για να καταλάβετε ότι ο/ η συνοδός σας ενδιαφέρεται. Το ότι δε σας κοιτάει στα μάτια μπορεί να είναι επειδή ντρέπεται, το ότι έχει τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός ότι κρυώνει. Αν, όμως, αυτά συνδυάζονται με άλλα δύο αρνητικά σημάδια, το περιθώριο λάθους εκμηδενίζεται –εκτός αν έχετε πέσει σε «διαβασμένο/ η», ο οποίος ελέγχει τη γλώσσα του σώματός του για να μην καταλάβετε ότι του αρέσετε.
Όταν ένας άντρας ενδιαφέρεται για σένα
Βλέμμα
Πρώτο και βασικό σημείο που προδίδει την ερωτική διάθεση είναι τα μάτια και πιο συγκεκριμένα η κόρη. Όσο πιο ανοιχτή είναι η κόρη του ματιού ενός άντρα που σε κοιτάει, τόσο πιο ερωτικά αισθάνεται για σένα. Επίσης το επίμονο κοίταγμα την ώρα που μιλάς -ή ακόμα και την ώρα που δεν μιλάς ή κοιτάς αλλού-είναι χαρακτηριστικό δείγμα. Σε περίπτωση που είσαι όρθια κάπου, το βλέμμα γίνεται διερευνητικό και σε περιεργάζεται, όμως προσπαθεί να το κρύψει για να μην το καταλάβεις.
Κεφάλι
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος κάποιου για κάτι που ακούει ή βλέπει εκφράζεται με την κλίση του κεφαλιού αριστερά ή δεξιά. Όταν ο άντρας απέναντι σου γέρνει το κεφάλι του προς μια πλευρά, είναι έτοιμος να ακούσει ό,τι του πεις και μάλιστα με εκπληκτικά θετική διάθεση. Επίσης ανεβοκατεβάζει το κεφάλι όταν μιλάς ως ένδειξη συμφωνίας σε όσα λες.
Χαμόγελο
Στο βιβλίο "Η ερωτική γλώσσα του σώματος" αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ένας ερωτευμένος άντρας δεν χαμογελάει συγκρατημένα αλλά με το στόμα ανοιχτό, ενώ μπορεί σε κανονικές συνθήκες να μην το κάνει. Παρατήρησε το. Θα εκπλαγείς!
Χείλη
Η συνεχής ύγρανση των χειλιών είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σήματα της ερωτικής γλώσσας του σώματος. Προδίδει αυξημένη ερωτική πρόθεση και παρατηρείται σε άντρες και γυναίκες, όσο και να σου φαίνεται απίστευτο.
Χαϊδεμα
Οι θετικές σκέψεις ενός ανθρώπου για κάποιον (κυρίως την ώρα που του μιλάς) εκφράζονται όταν εκείνος χαϊδεύει τα φρύδια και το κούτελο του, σε αντίθεση με τον αρνητισμό του που φαίνεται όταν εκείνος χαϊδεύει το πιγούνι του. Από εκεί προκύπτει και η λαϊκή φράση «μούσι».
Ομιλία
Ο λόγος γίνεται πιο γρήγορος. Οι προτάσεις είναι κοφτές και σύντομες και ακολουθούν ασταμάτητα η μία την άλλη. Ένδειξη αμηχανίας αρχικά, προσπάθεια να σε κρατήσει με τα λόγια του στη συνέχεια.
Στάση του σώματος
Οι άνθρωποι που νοιάζονται για κάποιον άλλον τείνουν να γέρνουν προς αυτόν. Ένας άντρας που στρέφει το σώμα του προς εσένα και δεν απομακρύνεται, αισθάνεται έτοιμος να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του.
Επαφή μερών του σώματος
Η επαφή των μερών του σώματος μεταξύ τους είναι πολύ δυνατό σήμα. Όταν πρόκειται για έρωτα, ο άντρας τείνει να αγγίζει συχνά το μήλο του Αδάμ στο λαιμό του και ειδικά αν είναι έντονο. Σε περίπτωση που δεν είναι, χαϊδεύει το λαιμό του ή τον κόμπο της γραβάτας του. Αν δεν φοράει γραβάτα, συμμαζεύει το γιακά ή το κόψιμο της μπλούζας του. Σε γενικές γραμμές, τα χέρια του κινούνται γύρω από το λαιμό.
Εγγύτητα
Το αργό και διακριτικό πλησίασμα του άντρα προς εσένα είναι από τα πιο ευδιάκριτα σήματα. Όταν έρχεται κοντά, πλησιάζει στο στόχο.
Αφορμές
Το πρόσωπο που βρίσκεται δίπλα σου με όμορφη διάθεση προσπαθεί να βρει αφορμές να σε αγγίξει. Να ακουμπήσει το χέρι σου, να αγγίξει τον ώμο σου την ώρα που μιλά ή να συνοδεύσει την ομιλία του με διάφορα αγγίγματα. Συμβαίνει κυρίως στις γυναίκες.
Καθρέφτισμα
Ο καθρεφτισμός των κινήσεων είναι χαρακτηριστικό της αμηχανίας μια ερωτικής ατμόσφαιρας. Ανάβεις τσιγάρο, ανάβει τσιγάρο. Πίνεις το ποτό σου, πίνει κι αυτός. Αγγίζεις τα μαλλιά σου, τα αγγίζει και εκείνος. Γίνεται ασυναίσθητα και, αν το αντιληφθείς, είναι χαριτωμένο!
Γωνίες
Υπάρχει αρχικά η γωνία κλεισίματος του χώρου από τον άντρα προς εσένα με σκοπό να «εγκλωβιστούν» και οι 5 αισθήσεις. Για παράδειγμα, σε έναν χώρο με πολλά άτομα ο άντρας θα προτείνει στη γυναίκα μια θέση απ' όπου δεν θα είναι ικανή να βλέπει τους άντρες ολόγυρα (όραση), θα μπορεί να αγγίξει μόνο εκείνον (αφή), θα μυρίζει μόνο το δικό του άρωμα (όσφρηση), δεν θα επηρεάζεται από άλλους ήχους (ακοή) και, τέλος, θα είναι γωνιά ικανή να τον αφήσει να εκδηλωθεί χωρίς περιορισμό (γεύση). Όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς να τα σκέφτεται. Γι' αυτό και η γλώσσα του σώματος είναι τόσο δυνατή. Γιατί λειτουργεί χωρίς αντίληψη αυτού που το κάνει.
Αμηχανία
Κλασικό συναίσθημα ερωτευμένου. Η αμηχανία εκδηλώνεται στους άντρες με το ξύσιμο του κροτάφου.
Όταν ένας άντρας λέει ψέματα
Μη βιαστείς να μουρμουρίσεις «δηλαδή συνέχεια. ..»! Όταν ένας άντρας λοιπόν λέει ψέματα, κάνει κάποιες κινήσεις που, και να τις ήξερε, δεν θα μπορούσε να τις ελέγξει (τσεκαρισμένο, ούτε οι επικοινωνιολόγοι μπορούν).
Χέρια στο στόμα
Από την πρώτη κιόλας λέξη μιας ψευδούς φράσης τα χέρια εκτοξεύονται στο στόμα! Χαρακτηριστική κίνηση το χαΐδεμα του μουστακιού. Στο ίδιο επίπεδο κινείται και μια «ψεύτρα» γυναίκα, που συνηθίζει να χαϊδεύει τα χείλη της.
Χαμήλωμα βλέμματος
«Κοίταξε με στα μάτια και πες μου» λέει ο λαός από παλιά όταν ζητάει την αλήθεια. Κάτι ξέρει επομένως, αφού οι επικοινωνιο-λόγοι τονίζουν πως το βλέμμα που φλερτάρει με το έδαφος είναι βλέμμα ψεύτη.
Μάζεμα των φρυδιών
Αυτό είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό από τα τρία, αλλά και το πιο στιγμιαίο και πραγματικά δύσκολο στην παρατήρηση, γιατί γίνεται πολύ φευγαλέα. Παρ' όλα αυτά, είναι η Νο1 αντρική προδοσία για το ψέμα.
Συνήθως γίνεται όχι την ώρα που μιλάει, αλλά όταν ακούει. Γενικά τα φρύδια είναι το πιο ζωτικό σημείο για την αναγνώριση της έκφρασης και της διάθεσης.
Όσον αφορά την ερωτική γλώσσα του γυναικείου σώματος ως γυναίκα οφείλω να προστατέψω τον εαυτό μου κ να διατηρήσω την φήμη του γυναικείου φύλου ως ακατανόητο!!
Η γλώσσα του σώματος
Το 93% της επικοινωνίας, δεν είναι λεκτική, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό είναι η γλώσσα του σώματος. Το να μπορείτε να διαβάσετε τα σύμβολα αυτής σωματικής επικοινωνίας , μπορεί να σημαίνει ότι δεν παίρνετε λάθος μηνύματα , η ότι χάνετε αυτά που περνούν απαρατήρητα, συνήθως απο καποιον, που πραγματικά του αρέσετε!!
Ευτυχώς η γλώσσα του σώματος είναι πολύ εύκολη για να την μάθετε , που είναι καλό στοιχείο, αφού είναι πιθανότατα, μια απο τις πιο σημαντικές γλώσσες που θα μάθετε στην ζωή σας . Ίσως αναγνωρίσετε πολλά απο τα ακόλουθα παραδείγματα , απο την δική σας συμπεριφορά ,η απο αυτούς γύρω σας . Όταν μάθετε να ερμηνεύετε τα μηνύματα απο τους ανθρώπους γύρω σας, θα ξέρετε τι σκέπτονται και γιατί ενεργούν με τον Α η τον Β τρόπο
Ας πούμε ότι έχετε βγει έξω ραντεβού με καποιον και σκέπτεστε να περάσετε στο δεύτερο βήμα. Πριν το κάνετε πρέπει να μάθετε αν ο άλλος ενδιαφέρεται Παρατηρήστε λοιπόν, αυτά τα σημάδια που μιλάνε και δεν θα ξαναμαντεψετε πότε σας !
Η γλώσσα του ανδρικού σώματος :
Αν ένας άνδρας ενδιαφέρεται, θα θέλει να φανεί ψηλότερος, με το πετάει έξω το στήθος του και να ρουφάει μέσα την κοιλιά του . Μπορεί αν το δείτε να περιποιείται την εμφάνισή του, να ισιώνει την γραβάτα του( αν φοράει φυσικά) , γενικά να καμαρώνει. Ενα σίγουρο σημάδι είναι να χώνει την κοιλιά του πίσω απο τη ζώνη . Αυτό υποσυνείδητα εχει στόχο τα γεννητικά του όργανα και σημαίνει ότι είναι φουσκωμένα!
Παρακολουθήστε την στάση του σώματος . Αν είναι γυρισμένος προς το μέρος σας , αυτό σημαίνει ότι ενδιαφέρεται, ιδίως αν κάποιο πόδι του αγγίζει το δικο σας .
Αν στέκεται με τα χέρια στα πόδια σημαίνει ότι θέλει να φανεί ψηλότερος και είναι έτοιμος για σας
Τα μάτια είναι χαρακτηριστά σημεία της γλώσσας του σώματος, γνωστό ως " η εικόνα της ψυχής " Όταν κάποιος καρφώνει το βλέμμα του πάνω σας , έστω και ένα δευτερόλεπτο παραπάνω απο το κανονικό, ειδικά αν συνδυάζεται με διεσταλμενη την κόρη, είναι σίγουρο σημάδι ότι είστε τυχερή ! Το ερωτικό βλέμμα του άνδρα είναι γενικά οφθαλμοφανές . Αν οι κινήσεις των ματιών του κάνουν τρίγωνα (στη φαση προσωπο με προσωπο, κατω στο στομα, το υπολοιπο σωμα και ξανα στα ματια )ειναι ενα αλλο σημαδι οτι του αρεσετε .
Ηγλωσσα του γυναικειου σωματος :
Οι γυναικες εχουν πολλα κοινα σημεια με τους ανδρες αλλα επισης εχουν καποια ιδιαιτερα σημαδια οταν συζητουν με καποιον που τον βλεπουν ερωτικα
Ενα τετοιο σημαδι ειναι "το τιναγμα του κεφαλιου" κοινο σε αυτες με μακρυα η κοντα μαλλια και χρησιμοποιειται για να πιασουν το ματι του αλλου σηκωνοντας τον λαιμο τους.το να δειχνουν την παλαμη τους Η εκθεση του καρπου μπορει επισης να ειναι ενα σημαδι , αν δειχνουν την παλαμη τους , ενω μιλουν μαζι σας.Μια ανοιχτη παλαμη ειναι συχνα ενα σημαδι ανοιγματος και ειλικρινειας .
Οπως και με την γλωσσα των ανδρων , αν τα ποδια της, η οι γοφοι , ειναι στραμενοι πανω σας, (ειδικα αν εχει σταυρωμενα τα ποδια) αυτο δειχνει ενα καθαρο σημαδι ενδιαφεροντος. Τα σταυρωμενα ποδια ειναι επισης ενα σημαδι ανεσης και αναπαυτικου καθισματος. Αν βγαλει το παπουτσι απο το ποδι της και αρχιζει να παιζει μαζι του – tαυτο γινεται συχνα αποδεκτοσαν ενδειξη ενδιαφεροντος επισης .
Μην ξεχνατε να δειτε τα ματια της , αφου οι γυναικες ειναι εξαιρετικες στην χρηση του ερωτικου βλεματος – αν κρατα το βλεμα της λιγο πρισσοτερο πανω σας και ακολουθει την τριγωνικη πορεια.Αυτη η κινηση που περιγραφηκε πιο πανω λεγεται " τρωω καποιον(α) με τα ματια" .
Μια λλαη καλη κινηση ειναι αν παιζει με τα μαλλια της στο δακτυλο της και κοιναει το κεφαλι μιλωντας μαζι σας .Κυριως μην ξεασετε να προσεξετε αυτο το θερμο χαμογελο!
Κανοντας την πρωτη κινηση
Αφου καταλαβετε οτι ο συντροφος σας ειναι ετοιμος για να δεχθει τις ερωτικες σας επιθυμιες, ενα επομενο βημα , θα ηταν να χρησιμοποιησετε μια τεχνικη που λεγεται "δικαιολογημενο αγγιγμα" . Αυτο δεν ειναι δυκολο για να σας τρομαζει , μια μη σεξουαλικη συμπεριφορα που σας δινει την ευκαιρια να τον(την) αγγιξετε και δειχνει οτι ενδιαφερεστε καθως ειναι ενας εξοχος τροπος να δωσετε την ευκαιρια στον αλλο να ανταποκριθει . Αυτο μπορει να ειναι οποιαδηποτε κινηση οπως πχ να αγγιξετε το χερι της οπως μιλατε , να αφησετε τα χερια σας να αγγιξουν το ενα το αλλο.Αν ο συντροφος σας , νοιωθει το ιδιο με σας , θα βρουν παρομοιες αιτιες για να σας αγγιξουν , η να επιμηκύνουν το άγγιγμα. .
Αν ο συντροφος σας δεν ανταποκρινετε στις πρωτοβουλιες σας , να ειστε επιφυλαχτικοι οτι αυτο μπορει να σημαινει απλα οτι δεν ενδιαφερονται για ερωτικη σχεση . Με τον ιδιο τροπο, αν ενδιαφερεστε για το προσωπο που σας ακουμπα , πρεπει να απαντησετε – αλλιως θα το παρει σαν αρνηση και θα κανει πισω . Δεν θελετε φυσικα να χασετε μια καλη ευκαιρια !
Δείτε αυτές τις εκφράσεις της γλώσσας του σώματος . Ποσες απο αυτες αναγνωριζετε…?